L'origen del bulldog francés rau als molossos de presa de l'antiguitat. Els britànics els feien servir a les guerres contra els invasors. Els romans anomenaren aquests molossos "pugnace britannicii".
A l'Edat Mitjana els molossos es feien servir per a caçar. Els caràcters de les races s'anaven conformant: els molossos britànics eren del tipus Mastiff. Només els nobles en podien tenir, i a 1272 es va promulgar la "llei del bosc" que prohibia a la plebe tenir gossos grans.
Una altra activitat nefasta va triomfar entre els humans: les lluites entre gossos i toros. Es movia una enorme quantitat de diners en apostes. A les ciutats, els nostres Mastiff, lluny de la caça, es van emprar en aquesta bestiesa. D'aquí sorgeix el nom de Bull Mastiff.
Les lluites de gossos amb toros es van prohibir. A mitjans del segle XIX la raça va estar a punt de desaparèixer. Però entrà en joc el nostre amic Carlino. Es van fer creuaments amb els Bull Mastiff més petits i en van sortir dues línies: el Bulldog anglès i l'English Toy Bulldog.
El Bulldog francès prové de l'English Toy. Van triomfar a la regió de Nottingham. Quan amb la crisi tèxtil del XIX els treballadors van emigrar a França, van emportar-se els seus gossos. Allà es van creuar amb els Terriers-boules dels comerciants de carn de París.
I ja va ser l'èxit total: la gent humil es va enamorar d'aquest "petit-boule" de mirada brillant, carinyós i extramament intel·ligent. Inclús Toulouse-Lautrec el va retratar al seu quadre "Le marchant de marrons".
La noblesa va quedar embadalida.
El petit bouledogue triomfà.
Als anglesos, sempre tant seus, no els va agradar que d'altris fessin servir els seus gens patris. Quan va aparèixer el Bulldog francès a Anglaterra en 1898, va ser un escàndol. "Tenim gran afecte pel nostre Bulldog anglès, hem de refusar aquest petit engendre indescriptible."
Però aquest britànic menyspreu no va fer enrera la pujança de la fama dels boubous, merescuda per la seva bondat i intel·ligència. La mirada d'un boubou és inoblidable.
No hay comentarios:
Publicar un comentario