domingo, 27 de noviembre de 2022

EL MISTERI DELS CRANIS ALLARGATS

 Avui parlarem de cranis allargats. Els més antics s'han trobat a les tombes de Houtaomuga, a la Xina, jaciment que mostra cranis des de 12.000 a 5.000 anys d'antiguitat. Són cranis humans.

http://www.bbc.com/mundo/noticias-48912147.amp

Els cranis allargats de Sonora (Mèxic) tenen, a més, modificacions a les dents. Els cossos van ser enterrats seguint uns costums funeraris diferents als habituals.

https://www.infobae.com/2012/12/20/1063542-hallan-cementerio-cuerpos-craneos-alargados/

Amb els cranis allargats de Paracas (Perú) s'introdueixen unes interessants incògnites. D'una banda, alguns individus presenten trepanacions que els hi van permetre viure després de la intervenció, la qual cosa denota perícia quirúrgica; en segon lloc, alguns cranis semblen ser allargats "per se"; i finalment, les anàlisis d'ADN mostren que alguns individus provindrien d'Europa. Totum revolutum!

https://www.infobae.com/america/peru/2022/09/20/los-craneos-alargados-de-paracas-el-adn-que-revelo-un-nuevo-misterio-de-la-antigua-civilizacion/amp

Europa té els seus representants amb cranis allargats. Les anàlisis genètiques donen una variabilitat respecte a l'origen geogràfic que astora als antropòlegs.

https://www.nationalgeographic.es/historia/2019/08/puede-adn-resolver-misterio-craneos-elongados-europa/amp

No hay comentarios: